U Osijeku 14. i 15. rujna 2023. godine održan je 14. međunarodni znanstveno-stručni skupa HRANOM DO ZDRAVLJA.
Skup je organizirao Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Osijeku u suradnji s partnerima.
Cilj Skupa bio je, kao i svih dosadašnjih godina, okupiti eminentne stručnjake akademske zajednice i industrije, kao i sve druge kojima su u središtu zanimanja hrana, utjecaj hrane za zdravlje te zdravi stilovi života. Rad Skupa odvijao se kroz plenarna i pozvana predavanja, usmena i posterska priopćenja, kao i sponzorirana predstavljanja gospodarskih subjekata, a Skup su pratile i brojne druge aktivnosti, od predstavljanja opreme i uređaja do različiih društvenih događanja.
Ukupno 455 autora iz 16 zemalja kroz 4 plenarna, 8 pozvanih, 14 usmenih i 101 postersko priopćenje, organiziranih u sekcije: Nutricionizam, Dijetetika i dijetoterapija, Funkcionalna hrana i dodaci prehrani, Zdravstvena sigurnost hrane, Analiza hrane, Proizvodnja zdravstveno sigurne i nutritivno vrijedne hrane i Zdravi stilovi života, obuhvatilo je čitav niz tema i područja kroz svoja predavanja.
U sklopu Skupa predstavljen je inovativni znanstveno-istraživački projekt Dječje bolnice Srebrnjak, Podravke i Belupa pod nazivom „Razvoj personaliziranog koncepta za redukciju prekomjerne i održavanje zdrave tjelesne mase u liječenju kroničnih bolesti djece i odraslih”.
Projekt se sufinancira sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnoga programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., a vrijednost projekta je devet milijuna kuna, od čega je bespovratnih 6,8 milijuna kuna.
Projekt su kroz stručno predavanje predstavile prof.dr.sc. Mirjana Turkalj, dr.med. iz DB Srebrnjak i dr. sc. Lenkica Penava, dipl. ing. iz Belupa.