Indeks tjelesne mase (ITM/BMI)

Otkrij kakve sve informacije donosi indeks tjelesne mase.

Indeks tjelesne mase (engl. Body Mass Index ili skraćeno BMI) označava odnos
između tjelesne težine i tjelesne visine.


Pothranjenost (<18,5)

ITM ( engleski: BMI) je prenizak, odnosno tjelesna masa je ispod očekivanog prosjeka.


Pothranjenost može biti rezultat nedostatnog unosa hrane u odnosu na količinu energije i nutrijenata koji su potrebni organizmu za osnovne funkcije organizma i svakodnevne tjelesne aktivnosti. Međutim, može biti i posljedica neke bolesti /stanja organizma, također i starije dobi (npr. >80 godina) ili pak kombinacija više navedenih čimbenika.


Indeks tjelesne mase (ITM) nije dovoljno precizan da bi se koristio kao dijagnostički alat, ali može ukazivati na moguće probleme s težinom. ITM ne mjeri izravno masnu masu tijela i ne uzima u obzir dob, spol, etničku pripadnost ili mišićnu masu kod odraslih. Liječnik ili drugi zdravstveni djelatnik može razmotriti dodatne čimbenike, kao što su: procjena
potkožnog masnog tkiva, procjenu prehrane i tjelesne aktivnosti te prema potrebi preporučiti dodatne liječničke pretrage za bolesti / stanja koje također mogu uzrokovati prenisku tjelesnu masu.


Briga o pravilnoj i raznolikoj prehrana vrlo je važna.

Pothranjenost može imati niz negativnih učinaka za organizam, može dovesti do nedostatka makronutrijenata i mironutrijenata važnih za psihičko i fizičko zdravlje, te u nekim slučajevima uzrokovati pojavu raznih stanja kao što su anemija, osteoporoza itd..


Prema potrebi, potražite savjet Vašeg liječnika i nutricionista.


Idealna tjelesna masa
(18,5 – 24,9)

ITM ( engleski: BMI) je idealan, odnosno tjelesna masa je unutar očekivanog prosjeka.


Iako indeks tjelesne mase (ITM) nije dovoljno precizan da bi se koristio kao dijagnostički alat, ipak preliminarno ukazuje na status tjelesne mase . ITM ne mjeri izravno masnu masu tijela i ne uzima u obzir dob, spol, etničku pripadnost ili mišićnu masu kod odraslih.


Metode kao što su mjerenje opsega struka, procjena potkožnog masnog tkiva, procjena prehrane i tjelesne aktivnosti, a koje provode liječnici i nutricionisti, prema potrebi može Vam dati još detaljniji uvid u sastav tijela i nutritivni status.


Nastavite i dalje održavati zdrave navike, raznoliku prehranu i dovoljne količine tjelesna aktivnosti.


Prekomjerna tjelesna masa
(25,0 – 29,9)

ITM ( engleski: BMI) je previsok, odnosno tjelesna masa je iznad očekivanog prosjeka.


Indeks tjelesne mase (ITM) nije dovoljno precizan da bi se koristio kao dijagnostički alat, ali može otkriti moguće probleme s težinom. ITM ne mjeri izravno masnu masu tijela i ne uzima u obzir dob, spol, etničku pripadnost ili mišićnu masu kod odraslih.


Uzroci prekomjerne tjelesna mase mogu biti raznoliki. Prekomjerna tjelesna masa često je rezultat nepravilne prehrane te prevelikog unosa hrane u odnosu na količinu energije i nutrijenata koji su organizmu dovoljni za osnovne funkcije i svakodnevne tjelesne aktivnosti. Jednako tako često može biti rezultat nedostatne tjelesne aktivnosti. Osim toga, neke bolesti /stanja organizma pa čak i lijekovi
također mogu uzrokovati prekomjernu tjelesnu masu. Međutim, povećani ITM ne znači uvijek i povećanu količinu masnog tkiva, jer na primjer kod bodybuildinga i sličnih intenzivnijih tjelesnih aktivnosti, osobe često imaju visok ITM radi velike količine mišića.


U slučaju visokog ITM, prema potrebi, liječnik ili drugi zdravstveni djelatnik može razmotriti dodatne čimbenike, kao što su: procjena potkožnog masnog tkiva, opseg struka, procjenu prehrambenih navika i tjelesne aktivnosti te preporučiti i dodatne liječničke pretrage za bolesti / stanja koje mogu uzrokovati povećanu tjelesnu masu. Kod osoba s povećanim ITM opseg struka treba redovito mjeriti kako bi se identificirale osobe s povećanim visceralnim masnim tkivom i zdravstvenim rizicima povezanim s debljinom. Granične
vrijednosti opsega struka koje ukazuju na veće ardiometaboličke rizike su ≥ 94 cm kod muškaraca i
≥ 80 cm kod žena.


Briga o pravilnoj i raznolikoj prehrana te kretanje vrlo su važni. Prekomjerna tjelesna masa može imati niz negativnih učinaka na zdravlje i kvalitetu života.

Ukoliko imate prekomjernu količinu masnog tkiva, nedostatnu tjelesnu aktivnost te dodatne faktore rizika za razvoj metaboličkih poremećaja i kroničnih bolesti, svakako se savjetujte sa liječnikom i nutricionistom koji će Vam pomoći u stvaranju zdravih životnih navika i sprečavanju komplikacija povezanih sa prekomjernom tjelesnom masom.


Debljina I. stupnja
(30,0 – 34,9)

ITM ( engleski: BMI) je previsok, odnosno tjelesna masa je bitno iznad očekivanog prosjeka.


Značajno povećana tjelesna mase može uzorkovati brojne kliničke komplikacije koje mogu smanjiti kvalitetu života, radnu sposobnost i životni vijek. Preporučuje se konzultacija s liječnikom kako bi se napravio detaljniji uvid u uzrok povećanog ITM, procijenio rizik komorbiditeta te napravio plan pretraga i terapijskih opcija.

Među komplikacijama koje su povezane s debljinom jesu metaboličke komplikacije: šećerna bolest tipa 2, inzulinska rezistencija, dislipidemija, metabolički sindrom, hipertenzija, zatim ateroskleroza
koronarna bolest srca, zloćudne bolesti, respiratorne bolesti, osteoartritis, bolesti jetre, bolesti reproduktivnog sustava i mnoge druge, ali i psihološke i socijalne posljedice kao što su anksioznost, depresija, diskriminacija u društvu i slično.

Indeks tjelesne mase (ITM) nije dovoljno precizan da bi se koristio kao dijagnostički alat, ali može ukazivati na moguće probleme s težinom. ITM ne mjeri izravno masnu masu tijela i ne uzima u obzir dob, spol, etničku pripadnost ili mišićnu masu kod odraslih.

Za dodatnu procjenu debljine, odnosno procjenu nakupljanja visceralnog masnog tkiva (masnog tkiva u gornjem dijelu tijela), koje predstavlja veći rizik za oboljenje od metaboličkih i kardiovaskularnih bolesti, koristi se mjera opsega struka (OS). Granične vrijednosti opsega struka koje ukazuju na veće kardiometaboličke rizike su ≥ 94 cm kod muškaraca i ≥ 80 cm kod žena.

Stoga se svakako preporučuje konzultacija sa liječnikom te nutricionistom kako bi se razmotrili dodatni čimbenici, kao što su: procjena potkožnog masnog tkiva, opseg struka, procjenu prehrambenih navika i tjelesne aktivnosti te preporuka dodatne liječničke pretrage za bolesti / stanja koje mogu biti već prisutna uz debljinu ili pak predstavljati uzrok povećane tjelesne mase.


Briga o pravilnoj i raznolikoj prehrana te kretanje vrlo su važni. Prekomjerna tjelesna masa može imati niz negativnih učinaka na zdravlje i kvalitetu života. Ukoliko imate prekomjernu količinu masnog tkiva, nedostatnu tjelesnu aktivnost te dodatne faktore rizika za razvoj metaboličkih poremećaja i kroničnih bolesti, svakako se savjetujte sa liječnikom i nutricionistom koji će Vam pomoći u stvaranju zdravih životnih navika i sprečavanju komplikacija povezanih sa prekomjernom tjelesnom masom.


Debljina II. stupnja
(35,0 – 39,9)

ITM ( engleski: BMI) je previsok, odnosno tjelesna masa je znatno iznad očekivanog prosjeka.


Značajno povećana tjelesna mase može uzorkovati brojne kliničke komplikacije koje mogu smanjiti kvalitetu života, radnu sposobnost i životni vijek. Zbog povećanog rizika za zdravlje, svakako konzultirajte liječnika kako bi se napravio detaljniji uvid u uzrok povećanog ITM, procijenio rizik komorbiditeta te napravio plan pretraga i terapijskih opcija.

Među komplikacijama koje su povezane s debljinom jesu metaboličke komplikacije: šećerna bolest tipa 2, inzulinska rezistencija, dislipidemija, metabolički sindrom, hipertenzija, zatim ateroskleroza koronarna bolest srca, zloćudne bolesti, respiratorne bolesti, osteoartritis, bolesti jetre, bolesti reproduktivnog sustava i mnoge druge, ali i psihološke i socijalne posljedice kao što su anksioznost, depresija, diskriminacija u društvu i slično.


Indeks tjelesne mase (ITM) nije dovoljno precizan da bi se koristio kao dijagnostički alat, ali može ukazivati na moguće probleme s težinom. ITM ne mjeri izravno masnu masu tijela i ne uzima u obzir dob, spol, etničku pripadnost ili mišićnu masu kod odraslih.

Za dodatnu procjenu debljine, odnosno procjenu nakupljanja visceralnog masnog tkiva (masnog tkiva u gornjem dijelu tijela), koje predstavlja veći rizik za oboljenje od metaboličkih i kardiovaskularnih bolesti, koristi se mjera opsega struka (OS). Granične vrijednosti opsega struka koje ukazuju na veće kardiometaboličke rizike su ≥ 94 cm kod muškaraca i ≥ 80 cm kod žena.


Svakako kontaktirajte liječnika te nutricionista kako bi se čim prije razmotrili dodatni čimbenici, kao što su: procjena potkožnog masnog tkiva, opseg struka, procjenu prehrambenih navika i tjelesne aktivnosti te preporuka dodatne liječničke pretrage za bolesti / stanja koje mogu biti već prisutna uz debljinu ili pak predstavljati uzrok povećane tjelesne mase.


Briga o pravilnoj i raznolikoj prehrana te kretanje vrlo su važni. Prekomjerna tjelesna masa može imati niz negativnih učinaka na zdravlje i kvalitetu života. Ukoliko imate prekomjernu količinu masnog tkiva, nedostatnu tjelesnu aktivnost te dodatne faktore rizika za razvoj metaboličkih
poremećaja i kroničnih bolesti, svakako se savjetujte sa liječnikom i nutricionistom koji će Vam pomoći u stvaranju zdravih životnih navika i sprečavanju komplikacija povezanih sa prekomjernom tjelesnom masom.


Debljina III. stupnja (ITM > 40)

ITM ( engleski: BMI) je previsok, odnosno tjelesna masa je rizična i izrazito iznad očekivanog prosjeka.


Značajno povećana tjelesna mase može uzorkovati brojne kliničke komplikacije koje mogu smanjiti kvalitetu života, radnu sposobnost i životni vijek. Vaš ITM pokazuje izrazito visoki rizik za zdravlje te svakako konzultirajte liječnika kako bi se napravio detaljniji uvid u uzrok povećanog ITM, procijenio rizik komorbiditeta te napravio plan pretraga i terapijskih opcija.


Među komplikacijama koje su povezane s debljinom jesu metaboličke komplikacije: šećerna bolest tipa 2, inzulinska rezistencija, dislipidemija, metabolički sindrom, hipertenzija, zatim ateroskleroza koronarna bolest srca, zloćudne bolesti, respiratorne bolesti, osteoartritis, bolesti jetre, bolesti
reproduktivnog sustava i mnoge druge, ali i psihološke i socijalne posljedice kao što su anksioznost, depresija, diskriminacija u društvu i slično.


Indeks tjelesne mase (ITM) nije dovoljno precizan da bi se koristio kao dijagnostički alat, ali može ukazivati na moguće probleme s težinom. ITM ne mjeri izravno masnu masu tijela i ne uzima u obzir dob, spol, etničku pripadnost ili mišićnu masu kod odraslih.


Za dodatnu procjenu debljine, odnosno procjenu nakupljanja visceralnog masnog tkiva (masnog tkiva u gornjem dijelu tijela), koje predstavlja veći rizik za oboljenje od metaboličkih i kardiovaskularnih bolesti, koristi se mjera opsega struka (OS). Granične vrijednosti opsega struka koje ukazuju na veće kardiometaboličke rizike su ≥ 94 cm kod muškaraca i ≥ 80 cm kod žena.


Svakako čim prije kontaktirajte liječnika te nutricionista kako bi se čim prije razmotrili dodatni čimbenici, kao što su: procjena potkožnog masnog tkiva, opseg struka, procjenu prehrambenih navika i tjelesne aktivnosti te preporuka dodatne liječničke pretrage za bolesti / stanja koje mogu biti
već prisutna uz debljinu ili pak predstavljati uzrok povećane tjelesne mase. Briga o pravilnoj i raznolikoj prehrana te kretanje vrlo su važni. Prekomjerna tjelesna masa može
imati niz negativnih učinaka na zdravlje i kvalitetu života. Zbog prekomjerne količine masnog tkiva, nedostatne tjelesne aktivnosti te eventualno dodatnih faktora rizika za razvoj metaboličkih poremećaja i kroničnih bolesti, svakako se savjetujte sa liječnikom i nutricionistom koji će Vam pomoći u stvaranju zdravih životnih navika i sprečavanju komplikacija povezanih sa prekomjernom tjelesnom masom.