Mediteranska juha od graha
-
-
-
Sastojci
- 30 g šarenog graha
- 10 ml maslinovog ulja
- 20 g crvenog luka
- 5 g češnjaka
- 85 g mrkve
- povrtni temeljac
- 20 g ječmene kaše
- 1 g peršin lista
- prstohvat crnog papra
- 60 g parmezana
- 30 g stapke celera
- 60 g pelata rajčica
Postupak
- Grah skuhajte i ocijedite (ili koristite konzervirani grah 100 g). Ječmenu kašu skuhajte i ocijedite.
- Na zagrijano ulje stavite sitno narezani luk i popecite da postane staklast. Dodajte sitno nasjeckani češnjak i narezanu mrkvu te kratko popecite. Dodajte zdrobljene pelate, narezanu stapku celera i ulijte povrtnog temeljca da prekrije sadržaj. Kuhajte na laganoj vatri 10 minuta pa dodajte grah, ječmenu kašu, mljeveni crni papar i posolite po potrebi. Kuhajte još 5 minuta , posolite po potrebi i pospite nasjeckanim peršinom. Poslužite toplo s naribanim parmezanom.
Savjet
Povrtni temeljac pripremite tako da narezano svježe ili smrznuto povrće kuhate na laganoj vatri 30-40 minuta, a tekućinu zatim ocijedite. Pripremite veću količinu i zamrznite da ga jednostavno možete koristiti kad god vam zatreba.