Sastojci

  • 30 g šarenog graha
  • 10 ml maslinovog ulja
  • 20 g crvenog luka
  • 5 g češnjaka
  • 85 g mrkve
  • povrtni temeljac
  • 20 g ječmene kaše
  • 1 g peršin lista
  • prstohvat crnog papra
  • 60 g parmezana
  • 30 g stapke celera     
  • 60 g pelata rajčica

Postupak

  1. Grah skuhajte i ocijedite (ili koristite konzervirani grah 100 g). Ječmenu kašu skuhajte i ocijedite.
  2. Na zagrijano ulje stavite sitno narezani luk i popecite da postane staklast. Dodajte sitno nasjeckani češnjak i narezanu mrkvu te kratko popecite. Dodajte zdrobljene pelate, narezanu stapku celera i ulijte povrtnog temeljca da prekrije sadržaj. Kuhajte na laganoj vatri 10 minuta pa dodajte grah, ječmenu kašu, mljeveni crni papar i posolite po potrebi. Kuhajte još 5 minuta , posolite po potrebi i pospite nasjeckanim peršinom. Poslužite toplo s naribanim parmezanom.

Savjet

Povrtni temeljac pripremite tako da narezano svježe ili smrznuto povrće kuhate na laganoj vatri 30-40 minuta, a tekućinu zatim ocijedite. Pripremite veću količinu i zamrznite da ga jednostavno možete koristiti kad god vam zatreba.