Hranom do zdravlja

Moderan način života kod kojeg se dominantno konzumira rafinirana hrana i proizvodi s visokim udjelom masti i jednostavnih ugljikohidrata najviše utječe na pojavu prekomjerne tjelesne mase i pretilosti.

Svjetska zdravstvena organizacija debljinu je proglasila jednim od najvećih globalnih, kroničnih zdravstvenih problema u odraslih. 

Hrvatska je na vrhu u EU s čak 65% odraslih osoba s prekomjernom tjelesnom masom.

Prema navodu Eurostata iz 2019. godine

Kako bi ponudili rješenje za ovaj javnozdravstveni problem znanstveno-istraživački tim Dječje bolnice Srebrnjak, Podravke i Belupa provodi inovativni projekt pod sloganom „Hranom do zdravlja“. 

Sam projekt podržala je i EU financijskim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnoga programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., u visini 6,8 milijuna kuna, dok je ukupna vrijednost projekta oko devet milijuna kuna.

Ovaj projekt ima za cilj pronaći inovativne pristupe u kreiranja zdravog načina života usvajanja zdravih životnih navika, ali ima i za cilj pomoći potrošačima u savladavanju posljedica suvremenog načina života na zdravlje, prije svega prekomjerne tjelesne mase i pretilosti.

Projekt se sufinancira sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.
Projekt se sufinancira sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

Zdravstveno siguran koncept

Kako bi se pomoglo osobama s prekomjernom tjelesnom masom razvija se klinički dokazan i zdravstveno siguran koncept koji se temelji na suvremenim medicinskim i nutricionističkim principima, uključujući promjene u načinu života, uravnoteženu niskoenergetsku prehranu i redovitu tjelesnu aktivnost uz personaliziranu stručnu podršku.

Često svoje vlastito tijelo doživljavamo kao nešto što se samo po sebi razumije, a svakome bi trebalo biti u interesu zaštititi svoje zdravlje usvajajući zdrave prehrambene navike i uključujući redovitu tjelesnu aktivnost u našu svakodnevicu.

Prilikom planiranja pravilnog rasporeda i broja obroka kroz dan, važno je na svom tanjuru odabrati nutritivno vrijedne ugljikohidrate niskog glikemijskog indeksa, bogate vlaknima, te kvalitetne proteine i nezasićene masti, a poželjno je da pri tom date prednost namirnicama biljnog porijekla.