U organizaciji Hrvatskog društva za debljinu Hrvatskog liječničkog zbora, u Opatiji je održan 8. Hrvatski kongres o debljini koji je okupio velik broj sudionika, predavača i izlagača, s ciljem multidisciplinarnog pristupa prevenciji i liječenju rastućeg globalnog problema prekomjerne tjelesne mase i pretilosti.
Predstavljanje inovativnog projekta “Hranom do zdravlja”
U sklopu Kongresa predstavljen je inovativni znanstveno-istraživački projekt Dječje bolnice Srebrnjak, Podravke i Belupa pod nazivom „Razvoj personaliziranog koncepta za redukciju prekomjerne i održavanje zdrave tjelesne mase u liječenju kroničnih bolesti djece i odraslih”.
Projekt se sufinancira sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnoga programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., a vrijednost projekta je devet milijuna kuna, od čega je bespovratnih 6,8 milijuna kuna.
Stručno predavnje
Projekt su kroz stručno predavanje predstavili prof. dr. sc. Davor Plavec iz DB Srebrnjak i dr. sc. Lenkica Penava iz Belupa, a Katarina Pentek dipl. ing. iz Podravke uz podršku nutricionistica Belupa i DB Srebrnjak predstavila je projekt kroz organizaciju nutricionističkog savjetovališta.
Prof.dr.sc. Davor Plavec iz DB Srebrnjak istaknuo je kako su prekomjerna tjelesna masu i astma dva najrasprostranjenija i najizazovnija javnozdravstvena stanja djece u svijetu i zato su u fokusu projekta “Hranom do zdravlja“. Provedba istraživačkih aktivnosti multidisciplinarnim pristupom i bliskom suradnjom kliničkih i temeljnih istraživača, nutricionista i poslovnog sektora uključivati će provođenje kliničke studije, razvoj novih proizvoda te razvoj personalizirane podrške pacijentima i korisnicima .
Dr. sc. Lenkica Penava predstavila je planirane aktivnosti i očekivane rezultate projekta s fokusom na doprinos industrijskih partnera Belupa i Podravke kao aktivnih dionika u rješavanju problema prekomjerne tjelesne mase i pretilosti kroz podršku zdravih životnih navika svojih potrošača i kreaciju cjelovitih rješenja u obliku inovativnih proizvoda za obroke pri redukcijskoj dijeti.
Sudionici kongresa imali su priliku na izložbenom prostoru upoznati se s aktivnostima projekta Hranom do zdravlja te tijekom trajanja kongresa analizirati sastav tijela i kroz savjete nutricionista u nutricionističkom savjetovalištu upoznati se s principima pravilne prehrane.