Planiranje prehrane po skupinama namirnica

Svoju prehranu možete vrlo lako planiratI pomoću skupina namirnica. U tablici 1 prikazanesu preporuke za unos pojedinih skupina namirnica u ovisnosti o obroku za energijske razineod 1300 kcal i 1500 kcal.

Na primjer, za 1300 kcal za vrijeme zajutarka potrebno je unijeti 1 jedinicu serviranja mlijeka i zamjena, 1 jedinica serviranja mesa i zamjena, 1 jedinica serviranja kruha i zamjena, 1 jedinica serviranja masnoće i zamjena i 1 jedinica serviranja voća.

Što predstavlja jednu jedinicu serviranja

Sva hrana podijeljena je u osnovnih 6 skupina namirnica:

Svaka zamjena za pojedinu namirnica ima gotovo istu količinu ugljikohidrata, masti i proteina, pa samim time i gotovo istu energijsku vrijednost (tablica 2) Iz tog razloga u skupinu kruha i zamjene osim kruha ubrajamo i rižu, tjesteninu ali i škrobno povrće poput
krumpira, graha i graška.

To vam omogućuje zamjenu namirnica unutar iste skupine namirnica.

Kako bi se držali plana prehrane za svaki obrok iz pojedine skupine namirnica potrebno je uzeti točno određenu količinu namirnice.

Kako bi vam bilo lakše sastaviti jelovnik, hrana za svaku skupinu je složena u jedinice točno određene količine kako bi jedna jedinica osigurala istu količinu ugljikohidrata, proteina, masti i energije. Iz tog razloga jedna jedinica u pojedinoj skupini ima različitiu masu, npr. u
skupini voća jednu jedinicu čini 100 g jabuke ali samo 60 g banana.

U nastavku možete vidjeti koja količine hrane odgovara jednoj jedinici serviranja. Masa je izražena u sirovom i/ili kuhanom obliku.

SKUPINA KRUH I ZAMJENE

U ovu skupinu osim kruha ubrajamo sve žitarice i njihove proizvode te škrobno povrće, odnosno namirnice koje najviše doprinose unosu ugljikohidrata. Česta je zabluda da za vrijeme redukcijske dijete moramo u potpunosti izbaciti namirnice upravo iz ove skupine,

Pri kupovni birajte proizvode od punog zrna žitarice jer predstavljaju značajan izvor složenih ugljikohidrata, vlakana, vitamina B skupine i mineralnih tvari Preporuka je da barem polovina unesenih žitarica bude od cjelovitog zrna.

1 jedinica odgovara sljedećoj količini u gramimakoličinaKoličina u gramima:
Kruh (bijeli, polubijeli)½ kriške20 g
Kruh (crni, raženi)½ kriške30 g
Pecivo (graham)½ malog35 g
Žemlja½ male30 g
Kruh kukuruzni1 mala šnita35 g
Dvopek1 komad20 g
Integralni keks1-2 komada30 g
Zamjene:Količini u sitovom stanju:Količini u kuhanom stanju:
Brašno (bijelo, kukuruzno, raženo)20 g60 g
Krupica kukuruzna ili pšenična20 g60 g
Zobene pahuljice20 g60 g
Kukuruzne pahuljice20 g
Kokice20 g
Kvinoja20 g80 g
Proso20 g60 g
Heljda20 g60 g
Leća20 g80 g
Ječmena kaša, mekinje25 g60 g
Tjestenina20 g60 g
Riža (integralna, bijela)20 g60 g
Kesten bez kore45 g45 g
Bob suhi, grah suhi30 g90 g
Grašak (svježi, smrznuti ili konzervirani)100 g100 g
Slanutak suhi25 g75 g
Kukuruz šećerac30 g80 g
Krumpir oguljeni100 g100 g
Krumpir pečeni100 g80 g
Krumpir slatki (batat)60 g60 g
Ostala hrana:Komada:Količini u gramima:
Palačinka (promjer 10 cm)2 komada45 g
Vafli1 komad40 g

SKUPINA MLIJEKO I ZAMJENE

U skupinu mlijeka ubrajamo na prvom mjestu mlijeko, a s obzirom na energijsku i prehrambenu vrijednosti jedina zamjena su jogurti (sireve zbog većeg udjela proteina ubrajamo u skupinu Mesa i zamjena, a maslac i vrhnje zbog povećanog udjela masti ubrajamo u skupinu Masnoće i zamjene.

Pri odabiru mlijeka i jogurta važno je obratiti pažnju na udjel mliječne masti. Poluobrano mlijeko je dobar izbor, obrano čak i bolji. Odaberite proizvode s niskim udjelom masti, ali zapamtite, s jogurtima to ne znači uvijek malo šećera ili malo energije (osobito voćnim kupovnim jogurtima)! Ali hranjivi voćni jogurt bez dodanog šećera možete vrlo lako napraviti i sami, potrebno je samo usitniti voće po izboru i
pomiješati sa željenim jogurtom.

Fermentirani mliječni proizvodi imaju značajan utjecaj na zdravlje, osobito na zdravlje probavnog sustava te ih svakako uvrstite u svoju prehranu.

1 jedinica odgovara sljedećoj količini u gramimakoličina:Količina u gramima:
Mlijeko (2,8 % m.m.)3/4 šalice200 g
Mlijeko (1,5 % m.m.)1 šalica240 g
Jogurt (2,8 % m.m.)180 g
Jogurt (1,5 % m.m.)1 šalica240 g
Jogurt (0,9 % m.m.)1 šalica240 g
Acidofil (3,2 % m.m.)3/4 šalice200 g
Kefir180 g
Mlaćenica280 g

SKUPINA MESO I ZAMJENE

Ovu skupinu čine namirnice bogate proteinima, ali vrlo često i mastima. Isto tako na hranjivu vrijednosti značajno će utjecati način termičke obrade (prednost dajte kuhanom i pečenom u vrećici ispred pohanja i prženja u ulju). Prije pripremanja ili nakon termičke obrade s mesa je
potrebno odstraniti svu vidljivu masnoću. S mesa peradi odstranite kožu. Masa mesa u sirovom stanju je otprilike 30 % veća od mase u pripremljenom stanju (npr. 100 g sirove piletine odgovara 60 g termički obrađene piletine).

Bijelo meso konzumirajte češće od crvenog mesa. Crveno meso neka bude nemasno i u jelima u kombinaciji s povrćem. Konzumirajte ribu koja nije prženu u dubokom ulju, niti panirana. Ograničite unos jaja na 3-4 jaja tjedno ako imate povišenu razinu kolesterola u krvi. Prednost dajte kuhanim i poširanim jajima.

1 jedinica odgovara sljedećoj količini u gramimaKoličina u kuhanom stanju u gramima:
Perad (piletina i puretina bez kože i kostiju)30 g
Kunić, teletina, junetina, svinjetina (but), divljač30 g
Teletina, junetina (krto meso, bez vidljive masti)30 g
Svinjetina (but, ruža, kotleti-bez vidljive masti)30 g
Morska i riječna riba30 g
Lignje, hobotnica, dagnje30 g
Riblja konzerva (bez ulja)30 g
Ostali proizvodiKoličina u gramima:
Polutvrdi sir30 g
Posni svježi sir60 g
Islandski jogurt70 g
Krem sir30 g
Mozzarella, parmezan, feta sir30 g
Prešanašunka30 g
Tofu120 g
Pureća šunka, pureća ili pileća prsa u ovitku60 g
Pašteta25 g
Hrenovke30 g
Jaje1 kom(veličina M)
Topljeni sir25 g
Tvrdi sir15 g

SKUPINA POVRĆE

Povrće čini poželjnu skupinu namirnica s obzirom na malu energijsku vrijednost, a veliku hranjivu vrijednost Povrće ima pozitivan učinak na zdravlje, jer sadrži fitonutrijenete antioksidanse posebno ako su zelene, žute, narančaste ili crvene boje, koji štite od kardiovaskularnih bolesti i nekih vrsta raka. Osim u sirovom obliku pri čemu su sačuvane sve hranjive tvari, kratkim al dente pripremanjem povrća ono postaje lakše probavljivo. Pazite da ne prekuhate povrće jer se tada gubi i do 40 mineralnih tvari i čak 50 vitamina.

Svježe i ukiseljeno povrćeKoličina u gramima:
Sve povrće100 g
Rajčica pire60 g
Pirjana rajčica60 g

SKUPINA VOĆE

U svježem sirovom obliku voće je bogati izvor fitonutrijenata, vitamina, mineralnih tvari i vlakana. U sušenom i konzerviranom obliku voće ima puno veću energijsku vrijednosti pa je potrebno ograničiti njihov unos. Voćni sok je hranjiv, ali ima veću energijsku vrijednost. Izbjegavajte zaslađene voćne sokove.

Svježe voćeKoličina u gramima:
Banana (pola manje banane)60 g
Grožđe, šipak (nar), mango, trešnje80 g
Jabuka, kruška, naranča, kivi, šljive, višnje, dinja, kupine, borovnica100 g
Ananas, grejp, nektarina, breskva, marelica, mandarina, maline120 g
Sok od 100 % svježeg voća120 g
Jagode, lubenica, ribizl190 g
Prerađevine od voćaKoličina u gramima:
Džem od voća bez šećera40 g
Pire od jabuke160 g
Kompot od svježeg voća160 g

SKUPINA MASNOĆE I ZAMJENE

Masti su neizostavan dio pravilne prehrane, no zbog velike energijske vrijednosti potrebno je ograničiti njihov unos. Održavanje niskog unosa masti u prehrani je najbolja moguća pomoć pri mršavljenju. Odabirom opcija s niskim udjelom masti u svim skupinama namirnica zadržat ćete unos masti unutar preporučene granice za dobro zdravlje. Ali zapamtite da je mast ponekad skrivena u hrani pa nije tako vidljiva. I uvijek računajte porcije iz skupine masti kako biste bili sigurni da nećete prijeći preporučenu dnevnu količinu.

Izbjegavajte namaze koji imaju hidrogenirane ili djelomično hidrogenirane masti navedene u sastojcima, jer sadrže trans masne kiseline, koje mogu podići razinu LDL kolesterola. Hidrogenirane masti se također često nalaze u komercijalno pečenim keksima, kolačima, krekerima i pecivima, prženoj hrani i grickalicama.

Izvor NEZASIĆENIH masnih kiselinakoličinaKoličina u gramima
Maslinovo ulje, suncokretovo ulje, sojino ulje1 žličica5 g
Margo light1 žličica5 g
Badem, indijski oraščić6 komada8 g
Orah4 polovice8 g
Sjemenke suncokreta, lana, bundeve2 žličice8 g
Maslac od kikirikija1 žličica5 g
Tahini (pasta od sezama)2 žlice
Kikiriki iz ljuske, lješnjak, pistacio (neslani, suho prženi)10 g
Izvor ZASIĆENIH masnih kiselinakoličinaKoličina u gramima
Maslac1 žličica5 g
Sušena slanina10 g
Mast1 žličica5 g
Kokosovo ulje1 žličica5 g
Kiselo vrhnje (12 % m.m.)2 žlice30 g

Složi svoj obrok

Zajutrak za razinu od 1500kcal može izgledati ovako…

PRIJEDLOG:
Mlijeko iz zamjene (1 jed.): jogurt0,9 % m.m.(240 g)
Meso i zamjene (2 jed.): svježi posni sir (120 g)
Kruh i zamjene (2 jed.): graham pecivo(70 g)
Masnoća i zamjene (1 jed.): lanene sjemenke (8 g)
Voće(1 jed.): jabuka(100 g)