Svoju prehranu možete vrlo lako planiratI pomoću skupina namirnica. U tablici 1 prikazanesu preporuke za unos pojedinih skupina namirnica u ovisnosti o obroku za energijske razineod 1300 kcal i 1500 kcal.
Na primjer, za 1300 kcal za vrijeme zajutarka potrebno je unijeti 1 jedinicu serviranja mlijeka i zamjena, 1 jedinica serviranja mesa i zamjena, 1 jedinica serviranja kruha i zamjena, 1 jedinica serviranja masnoće i zamjena i 1 jedinica serviranja voća.
![](https://bfit.hr/wp-content/uploads/2024/05/tablica-1.png)
Što predstavlja jednu jedinicu serviranja
Sva hrana podijeljena je u osnovnih 6 skupina namirnica:
- kruh i zamjene,
- mlijeko i zamjene
- meso i zamjene
- voće
- povrće
- masnoće i zamjene.
Svaka zamjena za pojedinu namirnica ima gotovo istu količinu ugljikohidrata, masti i proteina, pa samim time i gotovo istu energijsku vrijednost (tablica 2) Iz tog razloga u skupinu kruha i zamjene osim kruha ubrajamo i rižu, tjesteninu ali i škrobno povrće poput
krumpira, graha i graška.
To vam omogućuje zamjenu namirnica unutar iste skupine namirnica.
Kako bi se držali plana prehrane za svaki obrok iz pojedine skupine namirnica potrebno je uzeti točno određenu količinu namirnice.
![](https://bfit.hr/wp-content/uploads/2024/05/tablica2.png)
Kako bi vam bilo lakše sastaviti jelovnik, hrana za svaku skupinu je složena u jedinice točno određene količine kako bi jedna jedinica osigurala istu količinu ugljikohidrata, proteina, masti i energije. Iz tog razloga jedna jedinica u pojedinoj skupini ima različitiu masu, npr. u
skupini voća jednu jedinicu čini 100 g jabuke ali samo 60 g banana.
U nastavku možete vidjeti koja količine hrane odgovara jednoj jedinici serviranja. Masa je izražena u sirovom i/ili kuhanom obliku.
SKUPINA KRUH I ZAMJENE
U ovu skupinu osim kruha ubrajamo sve žitarice i njihove proizvode te škrobno povrće, odnosno namirnice koje najviše doprinose unosu ugljikohidrata. Česta je zabluda da za vrijeme redukcijske dijete moramo u potpunosti izbaciti namirnice upravo iz ove skupine,
Pri kupovni birajte proizvode od punog zrna žitarice jer predstavljaju značajan izvor složenih ugljikohidrata, vlakana, vitamina B skupine i mineralnih tvari Preporuka je da barem polovina unesenih žitarica bude od cjelovitog zrna.
1 jedinica odgovara sljedećoj količini u gramima | količina | Količina u gramima: |
Kruh (bijeli, polubijeli) | ½ kriške | 20 g |
Kruh (crni, raženi) | ½ kriške | 30 g |
Pecivo (graham) | ½ malog | 35 g |
Žemlja | ½ male | 30 g |
Kruh kukuruzni | 1 mala šnita | 35 g |
Dvopek | 1 komad | 20 g |
Integralni keks | 1-2 komada | 30 g |
Zamjene: | Količini u sitovom stanju: | Količini u kuhanom stanju: |
Brašno (bijelo, kukuruzno, raženo) | 20 g | 60 g |
Krupica kukuruzna ili pšenična | 20 g | 60 g |
Zobene pahuljice | 20 g | 60 g |
Kukuruzne pahuljice | 20 g | – |
Kokice | 20 g | – |
Kvinoja | 20 g | 80 g |
Proso | 20 g | 60 g |
Heljda | 20 g | 60 g |
Leća | 20 g | 80 g |
Ječmena kaša, mekinje | 25 g | 60 g |
Tjestenina | 20 g | 60 g |
Riža (integralna, bijela) | 20 g | 60 g |
Kesten bez kore | 45 g | 45 g |
Bob suhi, grah suhi | 30 g | 90 g |
Grašak (svježi, smrznuti ili konzervirani) | 100 g | 100 g |
Slanutak suhi | 25 g | 75 g |
Kukuruz šećerac | 30 g | 80 g |
Krumpir oguljeni | 100 g | 100 g |
Krumpir pečeni | 100 g | 80 g |
Krumpir slatki (batat) | 60 g | 60 g |
Ostala hrana: | Komada: | Količini u gramima: |
Palačinka (promjer 10 cm) | 2 komada | 45 g |
Vafli | 1 komad | 40 g |
SKUPINA MLIJEKO I ZAMJENE
U skupinu mlijeka ubrajamo na prvom mjestu mlijeko, a s obzirom na energijsku i prehrambenu vrijednosti jedina zamjena su jogurti (sireve zbog većeg udjela proteina ubrajamo u skupinu Mesa i zamjena, a maslac i vrhnje zbog povećanog udjela masti ubrajamo u skupinu Masnoće i zamjene.
Pri odabiru mlijeka i jogurta važno je obratiti pažnju na udjel mliječne masti. Poluobrano mlijeko je dobar izbor, obrano čak i bolji. Odaberite proizvode s niskim udjelom masti, ali zapamtite, s jogurtima to ne znači uvijek malo šećera ili malo energije (osobito voćnim kupovnim jogurtima)! Ali hranjivi voćni jogurt bez dodanog šećera možete vrlo lako napraviti i sami, potrebno je samo usitniti voće po izboru i
pomiješati sa željenim jogurtom.
Fermentirani mliječni proizvodi imaju značajan utjecaj na zdravlje, osobito na zdravlje probavnog sustava te ih svakako uvrstite u svoju prehranu.
1 jedinica odgovara sljedećoj količini u gramima | količina: | Količina u gramima: |
Mlijeko (2,8 % m.m.) | 3/4 šalice | 200 g |
Mlijeko (1,5 % m.m.) | 1 šalica | 240 g |
Jogurt (2,8 % m.m.) | 180 g | |
Jogurt (1,5 % m.m.) | 1 šalica | 240 g |
Jogurt (0,9 % m.m.) | 1 šalica | 240 g |
Acidofil (3,2 % m.m.) | 3/4 šalice | 200 g |
Kefir | 180 g | |
Mlaćenica | 280 g |
SKUPINA MESO I ZAMJENE
Ovu skupinu čine namirnice bogate proteinima, ali vrlo često i mastima. Isto tako na hranjivu vrijednosti značajno će utjecati način termičke obrade (prednost dajte kuhanom i pečenom u vrećici ispred pohanja i prženja u ulju). Prije pripremanja ili nakon termičke obrade s mesa je
potrebno odstraniti svu vidljivu masnoću. S mesa peradi odstranite kožu. Masa mesa u sirovom stanju je otprilike 30 % veća od mase u pripremljenom stanju (npr. 100 g sirove piletine odgovara 60 g termički obrađene piletine).
Bijelo meso konzumirajte češće od crvenog mesa. Crveno meso neka bude nemasno i u jelima u kombinaciji s povrćem. Konzumirajte ribu koja nije prženu u dubokom ulju, niti panirana. Ograničite unos jaja na 3-4 jaja tjedno ako imate povišenu razinu kolesterola u krvi. Prednost dajte kuhanim i poširanim jajima.
1 jedinica odgovara sljedećoj količini u gramima | Količina u kuhanom stanju u gramima: |
Perad (piletina i puretina bez kože i kostiju) | 30 g |
Kunić, teletina, junetina, svinjetina (but), divljač | 30 g |
Teletina, junetina (krto meso, bez vidljive masti) | 30 g |
Svinjetina (but, ruža, kotleti-bez vidljive masti) | 30 g |
Morska i riječna riba | 30 g |
Lignje, hobotnica, dagnje | 30 g |
Riblja konzerva (bez ulja) | 30 g |
Ostali proizvodi | Količina u gramima: |
Polutvrdi sir | 30 g |
Posni svježi sir | 60 g |
Islandski jogurt | 70 g |
Krem sir | 30 g |
Mozzarella, parmezan, feta sir | 30 g |
Prešanašunka | 30 g |
Tofu | 120 g |
Pureća šunka, pureća ili pileća prsa u ovitku | 60 g |
Pašteta | 25 g |
Hrenovke | 30 g |
Jaje | 1 kom(veličina M) |
Topljeni sir | 25 g |
Tvrdi sir | 15 g |
SKUPINA POVRĆE
Povrće čini poželjnu skupinu namirnica s obzirom na malu energijsku vrijednost, a veliku hranjivu vrijednost Povrće ima pozitivan učinak na zdravlje, jer sadrži fitonutrijenete antioksidanse posebno ako su zelene, žute, narančaste ili crvene boje, koji štite od kardiovaskularnih bolesti i nekih vrsta raka. Osim u sirovom obliku pri čemu su sačuvane sve hranjive tvari, kratkim al dente pripremanjem povrća ono postaje lakše probavljivo. Pazite da ne prekuhate povrće jer se tada gubi i do 40 mineralnih tvari i čak 50 vitamina.
Svježe i ukiseljeno povrće | Količina u gramima: |
Sve povrće | 100 g |
Rajčica pire | 60 g |
Pirjana rajčica | 60 g |
SKUPINA VOĆE
U svježem sirovom obliku voće je bogati izvor fitonutrijenata, vitamina, mineralnih tvari i vlakana. U sušenom i konzerviranom obliku voće ima puno veću energijsku vrijednosti pa je potrebno ograničiti njihov unos. Voćni sok je hranjiv, ali ima veću energijsku vrijednost. Izbjegavajte zaslađene voćne sokove.
Svježe voće | Količina u gramima: |
Banana (pola manje banane) | 60 g |
Grožđe, šipak (nar), mango, trešnje | 80 g |
Jabuka, kruška, naranča, kivi, šljive, višnje, dinja, kupine, borovnica | 100 g |
Ananas, grejp, nektarina, breskva, marelica, mandarina, maline | 120 g |
Sok od 100 % svježeg voća | 120 g |
Jagode, lubenica, ribizl | 190 g |
Prerađevine od voća | Količina u gramima: |
Džem od voća bez šećera | 40 g |
Pire od jabuke | 160 g |
Kompot od svježeg voća | 160 g |
SKUPINA MASNOĆE I ZAMJENE
Masti su neizostavan dio pravilne prehrane, no zbog velike energijske vrijednosti potrebno je ograničiti njihov unos. Održavanje niskog unosa masti u prehrani je najbolja moguća pomoć pri mršavljenju. Odabirom opcija s niskim udjelom masti u svim skupinama namirnica zadržat ćete unos masti unutar preporučene granice za dobro zdravlje. Ali zapamtite da je mast ponekad skrivena u hrani pa nije tako vidljiva. I uvijek računajte porcije iz skupine masti kako biste bili sigurni da nećete prijeći preporučenu dnevnu količinu.
Izbjegavajte namaze koji imaju hidrogenirane ili djelomično hidrogenirane masti navedene u sastojcima, jer sadrže trans masne kiseline, koje mogu podići razinu LDL kolesterola. Hidrogenirane masti se također često nalaze u komercijalno pečenim keksima, kolačima, krekerima i pecivima, prženoj hrani i grickalicama.
Izvor NEZASIĆENIH masnih kiselina | količina | Količina u gramima |
Maslinovo ulje, suncokretovo ulje, sojino ulje | 1 žličica | 5 g |
Margo light | 1 žličica | 5 g |
Badem, indijski oraščić | 6 komada | 8 g |
Orah | 4 polovice | 8 g |
Sjemenke suncokreta, lana, bundeve | 2 žličice | 8 g |
Maslac od kikirikija | 1 žličica | 5 g |
Tahini (pasta od sezama) | 2 žlice | |
Kikiriki iz ljuske, lješnjak, pistacio (neslani, suho prženi) | 10 g | |
Izvor ZASIĆENIH masnih kiselina | količina | Količina u gramima |
Maslac | 1 žličica | 5 g |
Sušena slanina | 10 g | |
Mast | 1 žličica | 5 g |
Kokosovo ulje | 1 žličica | 5 g |
Kiselo vrhnje (12 % m.m.) | 2 žlice | 30 g |
Složi svoj obrok
Zajutrak za razinu od 1500kcal može izgledati ovako…
PRIJEDLOG:
Mlijeko iz zamjene (1 jed.): jogurt0,9 % m.m.(240 g)
Meso i zamjene (2 jed.): svježi posni sir (120 g)
Kruh i zamjene (2 jed.): graham pecivo(70 g)
Masnoća i zamjene (1 jed.): lanene sjemenke (8 g)
Voće(1 jed.): jabuka(100 g)