Od kuda krenuti sa planiranjem prehrane?

Pravilna prehrana zdravih osoba se ne sastoji od strogih zabrana i isključivih smjernica.

Sve možeš prilagoditi sebi i onome što ti voliš ukoliko se pridržavaš „čarobne“ formule sa 3 osnovna principa.

Svaki puta kada kreneš sa planiranjem dnevne prehrane , razmisli o 3 stvari :

  1. RAZNOLIKOST
  2. UMJERENOST
  3. RAVNOTEŽA

Kada tvoja dnevna prehrana podrazumijeva sva 3 elementa, na pravom si putu!

I na kraju, začin tvom jelovniku neka svakako bude prstohvat mašte 🙂

RAZNOLIKOST se odnosi na redovitu konzumaciju različitih vrsta hrane iz svake skupine namirnica.

Najveći problem današnjice je monotonost prehrane, pri čemu se misli na odabir jednih te istih namirnica koje čine osnovu naše prehrane (bilo iz razloga jer ih volimo više ili su nam dostupnije).

Ukoliko svako jutro započinjemo istim doručkom ili za ručak i večeru biramo uvijek iste namirnice, nećemo osigurati raznoliku paletu fitokemikalija, niti dovoljnu količinu prehrambenih vlakana, kao ni ostalih hranjivih tvari koje bi zasigurno osigurala raznolika prehrana.

UMJERENOST podrazumijeva umjereni unos namirnica za koje je poznato da nisu baš adekvatne nutritivne i energijske vrijednosti. To ne znači da iz prehrane moramo u potpunosti izbaciti prehrambene proizvode bogate npr mastim ili šećerom, već da se mogu konzumirati povremeno i u malim količinama.

Umjerenost također podrazumijeva i veličinu obroka ( adekvatno ograničavanje količine hrane koju pojedemo u svakom obroku) kao i energetsku vrijednost obroka ( adekvatno ograničavanje energetske vrijednost obroka).

RAVNOTEŽA podrazumijeva raznolikost i umjerenost u odabiru namirnica, ali i postignuti sklad između energije unesene energije hranom i potrošene energije